Help

Zasto eLearning ViArh Online?

  1. studenti mogu da posalju graficke radove direktno na ViArh server, i kada se radi o velikim fajlovima.
  2. profesori mogu organizovati interaktivna predavanja, i odgovarati na komentare studenata u vreme kad su predavanja ili vezbe po rasporedu; ostace zabelezeno vreme svakog odgovora, i dokaz da je stvarno odrzan cas; posto je bilo pitanja: da, naravno da studenti mogu da salju graficke i odgovore na vase poruke u bilo koje vreme,  a ne samo strogo u vreme predavanja; isto vazi i za meilove.
  3.  videcete ko je OnLine i moci cete da se dopisujete i konsultujete sa profesorima i kolegama preko e-meila; profesori i vi mozete videti ko je stvarno prisutan casovima u vreme predavanja.
  4. svi predmeti svih katedri su na jednom mestu, i naprednom Search pretragom mozete lako pronaci sve sto vas interesuje, i onda kada i ako posle 2 meseca broj predavanja poraste na 10.000.
  5. najbrzi je i najlaksi za koriscenje; i neki profesori koji su koristili i isprobali calssroom prelaze na ViArh Online.

Znaci zato eLearning ViArh Online. Zato sto radi kao WeTransfer file-sharing i google classroom zajedno na jednom mestu.


Novi eLearning server i softver eViArh omogucava studentima Arhitekture da posalju graficke radove direktno na sajt, ali samo kao odgovor, tj. komentar na poruku (obavestenje) koju nastavnik prethodno postavi; omogucena je i direktna zvanicna prepiska sa profesorima preko komentara, i preko meila. Nastavnik moze zakazati po rasporedu online konsultacije preko komentara, sto je lake od komunikacije pojedinacnim meilovima. Mozete poslati i vece fajlove nego meilom, ali nemojte ovo zloupotrebljavati. Uvek imate opciju da ako imate vise fajlova, sve fajlove posaljete kao jedan .rar ili .zip fajl. Videce se i ko je online i koje je u odredjeno vreme prisutan predavanjima, ako predavnaja ili konsutacije zakazete u odredjeno vreme.


Uputstvo za studente

Otvaranje novog naloga i prvo logovanje (samo jednom!):

1. korak: otvoriti stranu: http://prezent.gaf.ni.ac.rs/elearn/user/register
2. uneti postojeci vazeci meil koji koristite; pozeljno da koristite gmail da ne bude problema;
3. ovo je najvazniji korak: izabrati korisnicko ime u formatu Ime.Prezime.BROJ_INDEKSA npr. Petar.Dancevic.RA5577. Bez cirilicnih slova! i specijalnih karaktera (Č,Ć,Š,Ž), iz prostog razloga jer oni ne postoje i ja ih nemam.
znaci ako se u prethodnom redu ne vidi dobro: Ime tacka Prezime tacka BrojIndeksa (unesite na ovaj nacin jer ce se korisnicko ime prikazivati svuda, a posle kada se logujete, ako kucate mozete sve mailm slovima);
proverite svako slovo, jer naknadne prepravke nisu moguce; Korisnicko ime nije moguce promeniti! ovo je najvazniji korak i vazno je da unesete broj indeksa, jer ce se na svakom vasem postu i poslatom grafickom radu prikazivati vase korisnicko ime, i vas profesor treba da zna s kim komunicira; ovo je zbog vas, i razlog je i taj da ne biste morali na svakom vasem postu da unosite broj indeksa, ime i prezime; umesto toga ako je potrebno unesite smer, godinu studija, grupu, ako je porebno u poruci; svi nalozi otvoreni drugacije bice ili su vec sada obrisani, a vi necete moci ponovo da upotrebite e-mail adresu koju ste iskoristili;
4. klikom na Create New Account bice vam poslat link za zavrsetak registracije na meil koji ste uneli u koraku 2.
5. otvorite meil i zavrsite registraciju unosenjem passworda na vasem nalogu;

Vase korisnicko ime bice vidljivo na svakom vasem komentaru; e-mail adresa nije vidljiva, ali vam svaki korisnik moze poslati meil klikom na vase ime, na tabu Contact. Vazi retroaktivno. Znaci i vi mozete poslati e-mail profesorima ili studentima. Ako postoji problem sa slanjem meila prijavite na dejan@gaf.ni.ac.rs i onda ce svi vasi meilovi ici ne preko eLearning servera, nego preko gmail-a, ali sa malim zakasnjenjem.

Slanje grafickog rada:

Graficki rad saljete kao novi komentar na poruku profesora za slanje grafickih. Ako na sajtu ne postoji poruka, saljete meilom kao i do sada, po prethodnim instrukcijama. Svi profesori su dobili obavestenje da pored ovog sajta, obavezno prvo postave poruku za graficke na eLearning Archi, kao i do sada.

1. Kao naslov poruke stavite Ime Prezime broj indeksa grupu smer godinu studija, sta vam padne na pamet. U suprotnom, ako ne napisete naslov poruke u naslovu ce biti tekst komentara, i bice bez veze.

2. Tekst komentara ostavite prazan ako nemate sta da pitate. Ako imate, slobodno pitajte ili se konsultujte sa profesorom. Za to i postojimo!

3. Klikom na Upload saljete graficki, ali samo ako sacekate par sekundi.

4. Klik na Save je poslednji korak!

 

Srecno!

RC GAF